Are toate organele la locul lor si incepe din acest moment o crstere spectaculoasa. Pielea lui este inca transparenta si se pot vedea prin ea multe vase de sange. Unele dintre oase incep sa se intareasca si alveolele dentare micute incep sa apara sub gingii.
Din acest moment pana in saptamana 20 (jumatatea sarcinii) copilul va creste in greutate de 30 de ori si isi va tripla lungimea.
Pentru a face fata acestei cresteri rapide, vasele de sange din placenta se maresc si se inmultesc pentru a furniza elementele nutritive de care are nevoie copilul.
Degetele de la maini si de la picioare s-au separat si curand va fi capabil sa inchida si sa deschida pumnul. Deja loveste si se intinde, iar miscarile lui sunt atat de fluide incat pare un balet in apa. Aceste miscari vor creste in intensitate pe masura ce corpul lui se dezvolta, iar functiile lui devin din ce in ce mai bine definite.
Urechile copilului isi schimba pozitia, urca si se muta pe partile laterale ale capului, iar organele reproductive se dezvolta intr-un ritm accelerat. La sfarsitul saptamanii, mugurii genitali externi (minusculi deocamdata) se transforma fie in penis fie in clitoris si labiile mari, care pot fi recunoscute.
Pe masura ce se dezvolta diafragmul, micutul din burtica ta poate incepe sa sughite. Deoarece este inca atat de mic, tu nu vei simti nici unul dintre "exercitiile" sau inghititurile lui din viata intrauterina pana intre saptamanile 16-20.
Nota bene: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.
Ce se intampla cu tine
Nu te ingrijora daca greata iti taie pofta de mancare pentru multe alimente sanatoase sau daca nu ai luat prea mult in greutate (majoritatea femeilor iau intre 1 si 2,5 kilograme in timpul primului trimestru). Apetitul tau va reveni la normal si vei incepe sa iei cam 500 de grame pe saptamana.
O parte dintre femeile insarcinate intampina o crestere mai rapida a parului si a unghiilor in aceasta perioada, in timp ce altele observa ca le cade ceva mai mult par decat de obicei.
Alimente sigure in sarcina
Ai auzit probabil despre cat de periculoasa poate fi alimentatia in timpul sarcinii. Este adevarat ca unele alimente au un risc potential asupra bebelusului tau, dar marea majoritate sunt sigure si riscul de dezvoltare a complicatiilor de sarcina legate de alimente este foarte mic.
Ce alimente trebuie evitate in sarcina?
Principalele alimente de evitat in timpul sarcinii sunt fructele de mare, dar nu trebuie sa renunti la ele total – doar anumite tipuri sunt periculoase. Fructele de mare crude cum ar fi sushi sau scoicile pot elibera bacterii care pot fi periculoase pentru bebelusul tau.
In plus, unele tipuri de peste contin o cantitate mare de metil de mercur, un metal care este daunator in doze mari dezvoltarii creierului fetal. Astfel, este recomandat ca femeile insarcinate sa se limiteze la mai putin de 160 de grame (cam o portie) pe saptamana de albacore, ton alb sau friptura de ton sau 320 de grame (cam 2 portii) pe saptamana de carmed slab, ton si alti pesti preparati.
Unii experti considera ca aceste limite sunt prea ridicate. Ei recomanda limitarea consumului saptamanal de ton la mai putin de 100 –160 de grame, indiferent de specia consumata. Se recomanda evitarea completa a carnii de rechin, peste sabie, macrou regal si tile fish (denumiti si snapper auriu sau alb) deoarece acesti pesti sunt situati inalt in lantul trofic si ei au un continut crescut de mercur.
Alte alimente ce trebuie evitate sunt laptele nepasteurizat sau branza cottage, pateul, carnea cruda nepreparata, produsele lactate, salamurile si alimentele ce contin ou crud (sosul pentru salata Caesar, maioneza, crema de prajituri) deoarece pot contine bacterii daunatoare.
Ce bauturi ar trebui sa evit?
Alcoolul este principalul element nociv in timpul sarcinii. El trece rapid din vasele tale de sange in cele ale copilului tau si efectul unui singur pahar de alcool pe zi poate fi devastator. Nicio cantitate de alcool nu poate fi considerata sigura in sarcina, asa ca este mai bine sa fie evitat complet.
Alte bauturi ce sunt interzise sunt sucul sau laptele nepasteurizat si lichiorul de oua. Este un risc crescut ca aceste bauturi sa contina E. Coli sau alte bacterii care va pot face rau tie sau bebelusului tau. Ai auzit probabil despre cafea ca este un alt mare nu! In timpul sarcinii, in prezent, se considera insa ca este in ordine atata timp cat se consuma cu moderatie.
Dupa multi ani de controverse, majoritatea cercetatorilor cred acum ca desi cafeina traverseaza placenta, cantitati moderate (mai putin de 300 ml pe zi) nu dauneaza copilului tau. Aceasta cantitate reprezinta cam 2-3 cesti de cafea.
Cum evitam infectiile alimentare?
Spala toate fructele si legumele.
Gateste toata carnea si produsele de pui pana cand sunt bine facute (nu mai au culoarea roz). Foloseste un termometru pentru carne: daca pregatesti hrana la 71 grade C, aceasta temperatura ar trebui sa fie suficienta pentru a omori majoritatea bacteriilor.
Spala-te frecvent pe maini cand pregatesti carnea si ai grija sa cureti orice suprafata ce vine in contact cu carnea cruda sau cu ouale, inainte de a le folosi din nou.
Nu lasa resturile de mancare afara pentru mai mult de 2 ore si pastreaza-le in frigider.
Asigura-te ca frigiderul tau este setat intre 1,5 si 4,5 grade C si congelatorul la -17,5 grade C sau mai jos, pentru a preveni alterarea hranei congelate.