Cum creste copilul tau
Celulele ce vor forma toate organele si sistemele corpului bebelusului tau se divid intr-un ritm ametitor pe masura ce corpul lui incepe sa capete o forma. Acum el este de dimensiunea unei boabe mici de linte (4-5 milimetri de la un capat la celalalt) si s-a marit de 3 ori ca dimensiune.
El sau ea incepe acum sa capete trasaturile de baza ale fetei.
Daca ai putea vedea prin peretii uterului, ai descoperi un cap supradimensionat cu pete intunecate in zonele unde incep sa se formeze ochii si narile. "Gropile" superficiale situate in regiunile laterale ale capului arata locul unde se vor forma urechile, iar bratele si picioarele apar ca niste muguri protruzivi.
Mainile si picioarele prezinta o membrana groasa intre degetele in curs de dezvoltare, dar in curand ele se vor diferentia mai bine. Dedesubtul deschizaturii ce va forma mai tarziu gura copilului (care s-a format prin invaginarea tesutului din portiunile superioare si laterale ale fetei) sunt niste mici pliuri unde se vor dezvolta ulterior gatul si mandibula (in interior, incep sa se formeze amigdalele si corzile vocale).
Inima bebelusului (care a inceput sa se divida in camere drepte si stangi) bate cu un ritm de 100 – 130 de batai pe minut – aproape de doua ori mai repede decat a ta – si sangele incepe sa circule prin organismul lui. Intestinele incep sa se dezvolte si incep sa apara si mici arii respiratorii la nivelul unde se vor dezvolta plamanii.
Pana acum, tubul neural al spatelui s-a inchis complet. Cutia craniana este umpluta rapid de creierul aflat in expansiune. Creierul va forma regiuni distinte iar cateodata unii nervi cranieni sunt vizibili. Apar si 40 de blocuri de tesut de-a lungul liniei mediane a fatului. Ele vor forma tesut conjunctiv, costele si si muschii spatelui si portiuni laterale ale corpului.
Copilul incepe sa-si formeze si fibre musculare. Pe la jumatatea saptamanii acesteia este posibil ca el sa inceapa sa-si miste membrele micute. Din pacate, tu va trebui sa astepti pana cand vor mai trece cateva saptamani din trimestrul doi pana cand o sa poti sa te bucuri de acrobatiile bebelusului tau.
Trebuie sa ai in vedere ca fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.
Cum se schimba viata ta
Vei incepe in curand sa simti ca esti intr-un carusel emotional care alterneaza intre indispozitie si buna dispozitie de la o zi la alta sau chiar de la o ora la alta. Oricat de deranjant ar fi – mai ales daca te mandresti ca detii controlul – emotiile prin care treci sunt perfect normale si probabil vor continua pe tot parcursul sarcinii. Emotiile contradictorii sunt cauzate partial de fluctuatiile hormonale si (in multe cazuri) de niveluri foarte mari de hormoni.
Pe langa asediul hormonal, toata viata ta este pe cale sa se schimbe – si cine nu s-ar simti emotionat in legatura cu asta? Petele de sange (descoperirea de pete de sange pe chilot sau pe hartia igienica dupa urinare) sau hemoragia sunt ceva obisnuit in etapa precoce a sarcinii, dar uneori pot fi primul semn de avort.
Daca ai orice fel de sangerare sau hemoragie, suna-ti medicul imediat, pentru ca el poate determina daca aceasta sangerare indica o potentiala problema.
Factorul surpriza: gemeni?
Desigur, gemenii sunt mai frecventi in familiile care au antecedente de gemeni. Si tu poti avea sanse mari de a avea o sarcina multipla daca ai facut tratamente pentru fertilitate, dar orice femeie poate avea gemeni, tripleti sau si mai multi. Ai putea fi si tu una dintre aceste femei?
Sansele generale de a avea gemeni
• Probabilitatea de a avea gemeni este de 1 la 32 de cazuri (sau circa 3%) si sansa de a avea tripleti sau sarcini cu mai multi feti este de 1 la 555 cazuri. Cam 95% din totalul sarcinilor multiple il reprezinta sarcinile gemelare.
• Gemenii identici apar datorita intamplarii si sansele de a avea gemeni identici nu sunt influentate de istoricul familial sau de tratamentele pentru fertilitate. Doar 12% din gemenii nascuti in SUA sunt identici, de exemplu. Sansa ca tu sa ai gemeni identici sau monozigoti (cand un ovul fertilizat se divide in jumatate) este de 1 la 250 de cazuri.
Factori care influenteaza aparitia fratilor gemeni
• Fratii gemeni apar in familiile ce au antecedente de sarcini gemelare, asa ca daca ai rude care au gemeni, ai mai multe sanse sa ai si tu o sarcina gemelara. Istoricul familial al partenerului tau nu pare a avea vreo influenta asupra sanselor tale de a avea gemeni.
• Tratamentele pentru fertilizare cresc semnificativ sansele de a avea sarcini multiple. In medie, 20-25% dintre femeile care au luat medicamente pentru fertilitate sau care au facut fertilizare in vitro sau au apelat la alte tehnici de reproducere, au avut sarcina cu feti multipli.
• Daca esti bine hranita ai mai multe sanse sa ai gemeni dar daca esti malnutritia, scad sansele de a avea gemeni.
• Cu cat ai avut mai multe sarcini, cu atat cresc sansele tale de a avea gemeni. De fapt, daca esti la a patra sau a cincea sarcina, sansele de a avea gemeni sunt de patru ori mai mari decat la prima sarcina.
• Odata ce ai avut o pereche de gemeni, ai sanse de doua ori mai mari de a avea din nou gemeni la urmatoarea sarcina.
Simptomele unei sarcini gemelare
Cel mai frecvent simptom pentru femeile ce au gemeni este cresterea rapida si precoce in greutate. O talie mare pentru stadiul tau poate fi un alt indiciu. Si multe dintre viitoarele mame ce vor avea gemeni (dar nu toate) sufera de greturi matinale si au alte simptome de sarcina mult mai intense datorita cantitatii crescute de hormoni cauzata de cei doi bebelusi.
Daca ai o banuiala ca ai putea avea gemeni, roaga-l pe doctorul tau sa iti faca o ecografie. Ecografia este aproape infailibila in confirmarea sarcinii gemelare.
Ce trebuie sa faci saptamana asta
Fa-ti un sistem de avertizare pentru a nu uita sa-ti iei vitaminele prenatale. Pune vitaminele intr-o cutie de medicamente ce are compartimente pentru fiecare zi a saptamanii. Daca nu-ti amintesti daca ti-ai luat vitaminele, verifica cel mai apropiat compartiment. Pune cutia de medicamente langa periuta de dinti astfel incat sa o vezi in fiecare seara si sa-ti amintesti sa le iei atunci cand te speli pe dinti.