Joi, 03.10.2024, 05:41
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Anemia


Anemia

Cand un copil are anemie, inseamna ca are un numar scazut de celule rosii in sange. Aceste celule au hemoglobina, o molecula ce contine fier si transporta oxigenul in corp. In general, numarul celulelor rosii este mai scazut decat nivelul normal din trei motive: deoarece maduva nu produce destule celule rosii, celulele rosii sunt pierdute din cauza unei sangerari sau sunt distruse din alte motive.

Anemia este o boala intalnita des la copii. Lipsa fierului din dieta este cea mai probabila cauza a anemiei la bebelusi si copii mici. Fierul este necesar pentru producerea hematiilor (celulelor rosii), iar fara fier corpul nu poate produce destule celule rosii. Lipsa vitaminelor, cum ar fi vitamina B12 sau acidul folic reduce productia de hematii, cauzand anemie. Alte cauze ale productiei reduse sunt: anumite medicamente, infectii virale, boli rare de sange, boli metabolice sau alte boli cronice.

La copiii mai mari si la adulti, anemia rezulta in lipsa cronica de sange cauzata de sangerari nazale frecvente, menstruatii sau hemoragii intestinale.

Unele boli genetice pot sa cauzeze anemie din cauza distrugerii celulelor sangelui. Drepanocitoza este o boala genetica ce rezulta in anemie. Talasemia sau deficienta G6PD sunt alte boli ereditare care cauzeaza distrugerea celulelor rosii, cauzand anemie.

Simptome si semne


Multi copii au anemie fara unele simptome evidente. Altii au piele palida, obosesc repede, n-au energie si vor sa doarma tot timpul. Alte simptome sunt respiratia dificila, pulsul rapid al inimii si dureri de cap.

Deficienta de fier pe termen lung duce la intarzieri in dezvoltare si dificultati la invatare pentru copii si adolescenti. Deficienta de fier creste riscul de infectii, scade apetitul si cauzeaza iritabilitate.

Complicatii


Anemia nu prezinta in mod normal complicatii, in afara de simptomele mentionate mai sus. Anumite boli cu anemie, cum ar fi drepanocitoza pot sa fie grave si cauzeaza alte complicatii.

Tratament


In cazul in care suspectezi copilul de anemie, trebuie sa apelezi la un medic. Diagnosticul poate fi pus printr-un simplu test de sange.

Tratamentul depinde de cauzele anemiei. In cazurile cu deficienta dovedita de fier, suplimentele alimentare cu fier vor trata anemia. In cazul in care copilul ia suplimente cu fier, este important sa nu le ia cu lapte, deoarece acesta incetineste procesul de absorbtie al fierului in corp din intestin. In schimb, ofera-i suplimentele cu un suc natural ce contine vitamina C, care aceasta grabeste absorbtia.

Medicamentele cu fier pot sa decoloreze dintii copiilor, astfel ca este bine sa-l speli pe dinti dupa fiecare doza. Nu trebuie sa te ingrijorezi deoarece decolorarea nu este permanenta.

Suplimentele trebuie administrate atata timp cat le recomanda medicul. Nivelul celulelor rosii trebuie masurat din nou dupa ce tratamentul s-a incheiat.

Nu trebuie sa administrezi suplimente cu fier fara a te consulta cu doctorul in prealabil. O cantitate prea mare de fier in organism poate sa fie periculoasa.

Cel mai important lucru este sa determini cauza anemiei copilului. Daca aceasta este cauzata de menstruatia dificila la fete, este bine sa foloseasca o metoda de contraceptie pentru a reduce sangerarea.

Daca anumite medicamente cauzeaza anemia, atunci medicul va decide daca trebuie oprita administrarea lor.

Acidul folic si suplimentele de vitamina B12 pot fi folosi pentru a trata anumite tipuri de anemie. Cazurile rare de anemie grava necesita internarea copilului in spital pentru administrarea unui tratament special, cum ar fi transfuzii de sange.

Prevenirea

Hraneste-ti copilul cu lapte de mama pentru cel putin 6 luni pentru a preveni anemia cauzata de deficienta de fier. Daca ii dai formula de lapte bebelusului, trebuie ca formula sa contina fier.

Nu trebuie sa-i copilului sub 12 luni lapte de vaca, deoarece acesta poate cauza sangerari intestinale si creste astfel riscul de anemie.

Cand incepi sa-i dai copilului alimente solide, in afara de lapte de mama sau formula, asigura-te ca sunt bogate in fier, cum ar fi carnea rosie. Fierul din laptele de mama nu este absorbit la fel de bine cand este amestecat cu alte alimente.

Este bine sa-l incurajezi pe cel mic sa manance alimente bogate in fier. Cerealele sunt o sursa importanta de fier, dar si fasolea uscata, ouale, fructele uscate, stafidele, caisele, prunele.

Nu lasa suplimentele alimentare bogate in fier la indemana copiilor. Copiii mici introduc orice in gura, iar otravirea cu fier este grava.


Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Octombrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 32
Vizitatori: 32
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz