Joi, 03.10.2024, 05:41
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Saptamana 3 de sarcina
In saptamana 3 in corpul tau se intampla multime de lucruri. Bebelusul tau in curs de dezvoltare este doar o mica bula ce contine cateva sute de celule care se inmultesc rapid.

Odata ce acest ghem de celule (denumit blastocist) se localizeaza in uterul tau, o parte din el se va transforma in placenta si va incepe sa produca un hormon HCG (gonadotropina corionica umana) care le comanda ovarelor sa nu mai elibereze ovule si determina cresterea productiei de estrogen si testosteron (care impiedica uterul sa elimine mucoasa – impreuna cu micul ei pasager – si stimuleaza cresterea placentei).

HCG este hormonul responsabil de pozitivarea testului de sarcina; la sfarsitul acestei saptamani, vei putea sa faci un test de sarcina si sa obtii un rezultat pozitiv! (Daca testul tau este negativ si inca nu ti-a venit ciclul, in 2 sau 3 zile fa un nou test de sarcina.

Intre timp, fluidul amniotic incepe sa se adune in jurul ghemului tau de celule, in cavitatea ce se va transforma in sac amniotic. In acest fluid se va cuibari bebelusul tau in saptamanile si lunile ce vor urma.

Acum micul tau blastocist va primi oxigen si substante nutritive (si va elimina multi produsi de excretie) printr-un sistem circulator primitiv care pune in legatura organismul bebelusului cu vasele de sange din peretele uterin.

Placenta nu se va dezvolta suficient pentru a prelua aceasta functie pana la sfarsitul saptamanii viitoare.

Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit, chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cum se schimba viata ta

O intalnire memorabila are loc in interiorul tau – un singur spermatozoid a strapuns membrana externa dura a ovulului tau si l-a fertilizat.

La cateva zile de la conceptie, ovulul fertilizat patrunde in mucoasa uterina si incepe sa creasca. Se formeaza un bebelus! Probabil ca nu stii ca esti insarcinata, dar s-ar putea sa observi o mica sangerare la sfarsitul acestei saptamani.

Aceasta asa numita sangerare de implantare poate fi cauzata de patrunderea ovulului in mucoasa uterina, care este bogat vascularizata (un proces ce a inceput saptamana trecuta la 6 zile dupa fertilizare), dar nimeni nu poate sti acest lucru cu siguranta.

In orice caz, sangerarea este foarte usoara cantitativ si majoritatea femeilor nu o observa.

Testul de sarcina

Probabil ca in aceasta perioada vei dori sa faci un test de sarcina. Testele de sarcina pentru acasa masoara prezenta hormonului human chorionic gonadotrophin (hCG) in urina. De obicei, testele de sarcina de la farmacie ar trebui sa detecteze hCG-ul din urina chiar din prima zi in care ar fi trebuit sa-ti vina ciclul menstrual.

Daca la primul test obtii un rezultat negativ poate fi pentru ca hCG-ul nu a ajuns la nivelul la care sa poata fi detectat, chiar daca ti-a intarziat menstruatia cu o zi, asa ca poti sa mai astepti cateva zile si sa-l mai faci inca o data.

Nu toate testele de sarcina sunt la fel. Unele sunt mai precise decat altele, asa explicandu-se diferenta de pret. Testele mai precise pot detecta sarcina chiar daca ai numai un nivel scazut de hCG in corp. Concentratia de hCG este masurata in unitati milliInternational. De exemplu, un test cu sensibilitate de 20 IU/L este mai precis decat unul cu 50 IU/L. Informatiile acestea ar trebui sa fie specificate si pe cutie.

Daca sunt facute in mod corect, testele de sarcina sunt 97% precise. Greseli se pot intampla totusi. Exista cateva motive din cauza carora un test poate avea un rezultat negativ: poti sa nu fii insarcinata sau corpul tau nu produce suficient hCG. Exista si rare exceptii cand testul arata pozitiv dar nu esti insarcinata.

Pentru ca rezultatele testului sa fie cat mai precise urmeaza urmatoarele indicatii:

• Daca nu faci testul de dimineata (urina de dimineata este cea mai concentrata) incearca sa nu urinezi cu patru ore inainte de a face testul.

• Nu bea prea multe lichide in incercarea de a produce mai multa urina pentru ca ele pot dilua urina, facand hCG-ul mai putin detectabil.

• Daca iei anumite medicamente, inclusiv pentru fertilitate, citeste prospectul inainte de a face testul pentru a vedea daca medicamentele pe care le iei pot afecta rezultatul (in principiu, medicamentele obisnuite de tipul paracetamolului nu ar trebui sa afecteze rezultatul, dar este mai bine sa verifici).

Lucruri surprinzatoare - simptome de sarcina

Unele femei vor resimti simptomele de sarcina chiar inainte ca testul sa se pozitiveze. Aceste simptome precoce includ:

• Marirea si cresterea tensiunii sanilor. Multe femei spun ca tensiunea pe care o simt la nivelul sanilor este mai mare decat cea pe care o simt inainte de venirea mestruatiei.

• Oboseala. Te simti deodata obosita? Sau mai bine zis extenuata? Cresterea nivelului de progesteron si efortul suplimentar necesar pentru a incepe conceperea unui copil te pot face sa te simti ca si cum ai fi alergat la maraton pe cand tot ce ai facut a fost o zi de munca obisnuita.

• Urinarea frecventa. Curand dupa ce ai ramas insarcinata vei descoperi ca simti nevoia de a merge la toaleta cu o frecventa alarmanta.

• Dezvoltarea mirosului. Multe femei insarcinate in primele saptamani descopera ca sunt hipersensibile la diferitele mirosuri. Acesta poate fi un efect secundar al cresterii rapide a nivelului de estrogen din organismul tau.

• Aversiunea pentru alimente. Aversiunea pentru alimente este chiar mai comuna decat poftele in timpul sarcinii. Poti simti deodata ca anumite alimente care iti placeau iti provoaca acum repulsie totala.

• Greturi si varsaturi. Greturile matinale nu apar de obicei in primele saptamani de sarcina, dar unele femei au senzatia de greata mai devreme decat altele.

• Temperatura bazala a corpului tau ramane ridicata: daca ti-ai monitorizat temperatura si aceasta ramane crescuta dupa ovulatie probabil esti insarcinata.

• Hemoragia sau sangerarea. Unele femei observa o mica scurgere asemanatoare celei menstruale in preajma momentului cand ar fi trebuit sa vina de fapt menstruatia (daca ai dureri impreuna cu sangerare sau hemoragie, suna-ti medicul imediat deoarece acesta poate fi un semn de sarcina ectopica).

Oricat de tentata ar fi efectuarea unui test de sarcina, abtine-te. Marea majoritate nu functioneaza bine decat dupa o saptamana de la momentul in care ar fi trebuit sa apara menstruatia, asa ca efectuarea unui test acum inseamna doar pierdere de timp si de bani.

Recomandari pentru saptamana 3 de sarcina

Cumpara un test de sarcina. Il vei avea astfel pregatit pentru saptamana viitoare si il vei putea folosi daca nu apare menstruatia.

Majoritatea testelor pentru acasa pot detecta cu acuratete sarcina in saptamana de dupa perioada normala de menstruatie – la 2 saptamani dupa ovulatie.

Cumpara o cutie cu mai multe teste astfel incat sa-l poti repeta. Pentru cele mai bune rezultate fa testul dimineata.

Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Octombrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 37
Vizitatori: 37
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz