Joi, 03.10.2024, 05:36
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Saptamana 16 de sarcina
Cum creste copilul tau
In saptamana 16, la o lungime de 11,4 - 12 cm si o greutate de 80-100 de grame, copilul tau are marimea unui avocado. In urmatoarele trei saptamani va creste foarte mult dublandu-si greutatea si va creste de asemenea si in lungime. Membrele inferioare sunt mult mai bine dezvoltate.

Capul este mai ridicat decat pana acum, iar globii oculari s-au deplasat spre partea anterioara a capului. Urechile sunt aproape de pozitia normala. Cateva dintre sisteme sunt functionale: sistemul circulator si tractul urinar.
Inima copilului pompeaza circa 23,6 litri de sange zilnic, acesta fiind recirculat de mai multe ori prin tot corpul fatului.

(Pana la sfarsitul sarcinii cantitatea va creste pana la 180 l/zi). Desi ochii sunt inchisi, globii oculari se misca incet si sunt foarte sensibili la lumina. Au inceput si unghiile de la picioare sa se dezvolte.

Sistemul osos si cel nervos au dezvoltat destule conexiuni pentru a coordona miscarea membrelor si a corpului. Muschii fetei s-au dezvoltat si ei, dar produc miscari involuntare (desi pare ca bebelusul se stramba sau se incrunta).

Acum apar si accesele de sughit, inaintea respiratiei organizate, desi ele nu produc zgomotul aferent.

Daca ai fetita in aceasta saptamana in ovarele ei se formeaza milioane de ovule.

Nu uita: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cum se schimba viata ta

Ti s-a spus ca arati foarte bine? Stralucirea data de sarcina este reala, se datoreaza cantitatii crescute de sange care ajunge la nivelul pielii. Te simti si tu mai bine acum, cand s-au echilibrat cantitatile de hormoni si s-au ameliorat greturile matinale.

Esti mai putin ingrijorata ca s-ar putea intampla ceva cu copilul tau (dupa saptamana a-14-a scade foarte mult riscul de avort spontan), si acest lucru sporeste starea ta de bine. In curand vei simti miscarile fetale; acesta este cel mai minunat moment al sarcinii.

Majoritatea femeilor insarcinate simt miscarile fetale la circa 18 saptamani, unele simt aceste miscari mai rapid, in jurul saptamanii 16. Daca aceasta este prima sarcina, miscarile fetale pot fi simtite mai tarziu, cam in saptamana 20.

Primele miscari pot fi asemanatoare zborului unui fluture sau bulelor de acid. In urmatoarele saptamani vor avea caracterul unei lovituri.

Cresterea in greutate

In acest trimestru ar trebui sa iei in greutate intre 5,4 - 6,4 kg (intre 11,5 si 16 kg pe parcursul intregii sarcini), daca ai inceput sarcina la o greutate normala.

In luna aceasta iei in greutate cam 450 de grame pe saptamana. De obicei castigul ponderal difera de la saptamana la saptamana si poti lua intre 300 si 600 de grame.

Daca la inceputul sarcinii ai avut un exces ponderal sau ai fost subponderala medicul iti va recomanda sa cresti in greutate mai putin, respectiv mai mult. Si o sarcina gemelara poate sa influenteze cresterea in greutate.

Cum pot sa tin in frau cresterea in greutate?

O rezolvare ar fi: sa mananci mai multe legume si fructe, cereale integrale si produse lactate dietetice. Sa eviti mancarurile de tip fast-food, chips-urile pentru ca sunt calorii "goale".

Un alt mod ar fi acela de a face exercitii zilnic, de exemplu: mersul pe jos, inotul, sunt recomandate. Pentru multe femei insarcinate acestea sunt destul de greu de realizat.

Ce poti face daca te ingrasi prea mult?

Mananca in fiecare zi micul dejun. Nu iti va mai fi foame in jurul orelor 10-11.

Gaseste o persoana care sa mearga cu tine la plimbare sau la inot, o persoana cu atitudine pozitiva, care sa te impulsioneze.

Gaseste o alternativa gustoasa pentru mancarurile grase. Exemplu: iaurt degresat inghetat in locul inghetatei, un covrig in locul unei gogosi, popcorn in locul chips-urilor de cartofi.

Ce poti face daca nu reusesti sa iei suficient in greutate?


• Mananca micul-dejun in fiecare zi. Adauga unt de arahide sau branza feliei de paine prajita pentru a mari aportul de proteine.

• Adauga avocado, nuci sau seminte la salate in timpul pranzului pentru a mari aportul de proteine si grasimi.

• Mananca gustari intre mese.

• Mananca iaurt, fructe uscate, sucuri din fructe inghetate.

• Mananca fructe proaspete: grapefruit, papaya, portocala si piersica, ce sunt bogate in vitamina C si beta carotene.

• Evita sucurile acidulate.

• Inlocuieste sucurile acidulate cu sucuri naturale, bogate in vitamina C sau beta carotene, un antioxidant. Sucul de grapefruit, portocala sau nectarul de papaya au mult beta caroten.


Cum imi afecteaza corpul excesul de greutate?

O parte dintre simptomele pe care le ai sunt in stransa legatura cu modificarile din organismul tau si cu cresterea uterului tau.

Durerile de spate sunt foarte frecvente si vei fi mai predispusa la caderi. Pielea ta se va intinde odata cu cresterea uterului si a sanilor, rezultand vergeturile.

Se poate sa fii ingrijorata de surplusul de greutate si daca vei reusi sa slabesti dupa nastere. Cu siguranta corpul tau nu va fi cum a fost inainte de aceasta sarcina, dar, daca ai o dieta corecta si daca faci sport vei scapa de excesul de kilograme.

Vei reusi sa ajungi la greutatea anterioara daca faci aceste mici eforturi imediat dupa nastere.

Kilogramele in plus din timpul sarcinii pot deveni usor o obsesie pentru tine, mai ales daca ai luat in greutate mai mult decat ti-a fost recomandat (intre 11,5-16 kg), chiar daca anterior sarcinii ai fost o femeie normoponderala. Linisteste-te cu gandul ca le vei da rapid jos dupa nastere si

Ce trebuie sa faci saptamana aceasta

Planuieste o intalnire romantica cu partenerul tau, in afara orasului sau chiar si acasa. Odata cu sosirea copilului va va fi foarte greu sa plecati un week-end doar voi doi. Nu ratati acesta ultima sansa de a fi doar voi doi.

Nu asteptati, pentru ca in cel de-al treilea trimestru vei fi prea obosita pentru a mai pleca la drum lung. Daca nu puteti pleca din localitate, puteti sa iesiti in oras si sa faceti lucruri de care sa va bucurati impreuna - asta include cina luata in oras sau vizionarea unui film.

Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Octombrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 10
Vizitatori: 10
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz