Marţi, 26.11.2024, 16:21
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Boala celiaca


Boala celiaca: Copii si intoleranta la gluten



Boala celiaca sau intoleranta la gluten reprezinta o problema a digestiei din intestinul subtire cauzata de gluten, o proteina care se gaseste in grau sau alte cereale, cum ar fi secara, ovaz sau orz.

Hipersensibilitatea sau intoleranta la gluten provoaca inflamarea mucoasei intestinului. Aceasta cauzeaza functionarea anormala a mucoasei, adica impiedica absorbtia normala a nutrientilor. Acest lucru duce la deficiente nutritionale si malnutritie.

Graul se gaseste in multe alimente comune, inclusiv painea si pastele. Aceasta boala afecteaza 4 persoane din 500. Cauza bolii este necunoscuta, dar aceasta are tendinta de a se transmite in familie, astfel ca factorii ereditari joaca un rol important.

Simptome si semne

Simptomele bolii apar in copilaria timpurie, dar seamana cu cele ale altor boli, astfel ca nu este diagnosticata la prima vedere.

Primele simptome apar atunci cand copilul incepe sa manance alimente solide sub forma cerealelor. Copilul nu va lua in greutate, va avea schimbari la scaun sau diaree, dureri abdominale si va fi palid din cauza anemiei. Simptomele apare gradual.

Daca boala ramane nediagnosticata, copilul va scadea in greutate, va avea balonari si va fi slabit. Simptomele variaza in gravitate de la persoana la persoana, iar unii copii raman nediagnosticati pana in adolescenta sau mai tarziu.


Complicatii


Cea mai des intalnita complicatie a bolii celiace este malabsorbtia, adica incapacitatea intestinului de a absorbi nutrientii normal.

Acest lucru are loc atunci cand membrana mucoasa este lezata, iar absorbtia intestinala a nutrientilor nu are loc.

Daca malabsorbtia se prelungeste, aceasta cauzeaza caderi in greutate, dezvoltare anormala, anemie si deficiente ale vitaminelor.

Tratament

Trebuie sa contactezi un medic daca suspectezi aceasta boala la copil.

Pentru a diagnostica boala, medicul va face un test de sange pentru a vedea daca are anticorpi la gluten.

Pentru ca diagnosticul sa fie clar, este necesara luarea unei mostre a mucoasei intestinului subtire prin biopsie, procedura care se realizeaza prin inserarea unui tub special in intestine (endoscop sau gastroscop). Aceasta examinare are loc de obicei la spital si copilul se afla sub anestezie generala.

Testele microscopice vor determina daca boala celiaca este prezenta la copilul tau.

Tratamentul pentru aceasta boala este eliminarea totala a glutenului din alimentatie. Atunci cand intestinele nu sunt expuse la gluten, mucoasa lezata se vindeca, iar copilul se insanatoseste in decurs de cateva saptamani.

Deoarece glutenul este o parte importanta a unei alimentatii normale, ajustarea acestei diete cu produse fara gluten este foarte dificila.

Un nutritionist te poate ajuta sa faci aceste schimbari mai usor. Din fericire, exista multe alimente care nu contin gluten, inclusiv fructe, legume, carne, orez, cartofi si majoritatea produselor lactate.

In plus, exista multe produse speciale fara gluten, cum ar fi painea fara gluten, biscuitii sau pastele fara gluten

Prevenire

Este important sa te asiguri ca cel mic nu mananca alimente care contin gluten.

Trebuie sa faci o lista cu alimentele pe care copilul le poate manca si o lista cu alimentele pe care nu le poate manca.

Se crede ca persoanele bolnave trebuie sa evite alimentele cu gluten pe toate perioada vietii.

Asigura-te ca persoanele din anturajul copilului cunosc intoleranta sa la gluten.

Copiii mai mari trebuie invatati sa-si asume responsabilitatea pentru ce pot manca sau nu.

Este important ca glutenul sa fie eliminat complet din alimentatie. Consumarea doar a unui singur alimente care contine gluten poate cauza revenirea simptomelor si va dura aproximativ 2 saptamani pana cand intestinele se vor vindeca.

Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Noiembrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 8
Vizitatori: 8
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz