Joi, 03.10.2024, 05:44
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Saptamana 31 de sarcina
In saptamana 31 bebelusul tau masoara cam 41 de centimetri in lungime. El cantareste putin peste 1.400 grame si se indreapta spre un salt de crestere. Greutatea si dimensiunile lui continua sa creasca.

Aparatul genital al copilului continua sa se dezvolte in aceasta saptamana. Daca bebelusul este de sex masclin, testiculele ii vor cobora in pozitia lor initiala din vecinatatea rinichilor si vor trece prin regiunea inghinala in drum spre scrot.

Daca ai fetita, clitorisul ei este destul de proemient in saptamana 31. Labiile sunt inca destul de mici si nu il acopera.

Plamanii bebelusului sunt acum mai bine dezvoltati desi nu sunt inca complet maturi.

Daca el se naste saptamana asta, va trebui sa ramana cel putin 6 saptamani la terapie intensiva neonatala si va avea nevoie de ajutorul unui ventilator special pentru a putea respira. Vestea buna este ca bebelusul are creierul mai dezvoltat acum si are un risc mai scazut de sangerare intracraniana.

Cum se schimba viata ta

Poate ai observat in ultimul timp aparitia colostrului, "primul lapte", la nivelul sanilor. Unele dintre viitoarele mamici observa aceasta scurgere de la nivelul sanilor, iar altele nu. Oricare ar fi cazul tau, acest lucru este perfect normal si poti sa sta linistita ca organismul tau face ceea ce a fost menit sa faca. Daca ai astfel de scurgeri, probabil ar fi o idee buna sa iti pui niste tampoane igienice in sutien pentru a-ti proteja hainele.

Daca planuiesti sa alaptezi, iti va fi de folos un sutien special pentru alaptare. Pentru a evita patarea sutienului tau obisnuit, poti sa incepi sa porti sutienul pentru alaptare de pe acum. (Atunci cand alegi sutienul pentru alaptare ai grija sa fie cu cel putin o masura mai mare decat porti acum. Acest lucru te va ajuta sa te acomodezi cu noile dimensiuni ale sanilor ce vor aparea odata cu aparitia laptelui.)

Ai observat ca muschii uterului se intaresc din cand in cand? Unele femei simt aceste contractii – denumite contractii Braxton Hicks – ce apar in ultima jumatate a sarcinii.

Acestea dureaza intre 30 si 60 de secunde, nu sunt ritmice, apar neregulat si, in acest moment al sarcinii, ar trebui sa fie nedureroase si sa nu apara periodic. (Cand mai ai putin pana la termen este normal ca aceste contractii sa devina mai frecvente si oarecum dureroase. De fapt, ele sunt adesea interpretate ca fiind "travaliu fals", deoarece uneori sunt dificil de diferentiat de contractiile adevarate.)

Pana la 37 de saptamani, totusi, bebelusul este prematur. Deci, daca ai contractii frecvente (chiar daca sunt nedureroase), acesta poate fi un semn de travaliu prematur. Suna-l pe medicul tau imediat daca observi o crestere sau o modificare a secretiei vaginale (mai ales daca este apoasa, ca un mucus, sau roz sau cu firisoare de sange), dureri abdominale sau crampe, asemanatoare cu cele de la menstruatie, mai mult de 4 contractii intr-o ora, presiune crescuta in zona pelvisului sau dureri de spate joase, mai ales daca nu le-ai avut pana acum.

Daca urmeaza sa nasti un baiat, tu si partenerul tau veti dori sa va faceti timp sa discutati despre posibilitatea efectuarii unei circumcizii. Afla ce implica aceasta procedura.

Ghid decizional: vrei sa iei medicamente calmante in timpul travaliului?

Este normal sa fii nelinistita cu gandul la durerea din timpul nasterii. Exercitiile de respiratie si tehnicile de relaxare pot fi suficiente pentru a face fata nasterii sau poti avea nevoie de unele medicamente pentru a usura durerea din timpul nasterii. Iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand iei o decizie:

• Majoritatea femeilor opteaza pentru medicamente impotriva durerii in timpul nasterii. Pragul durerii este diferit de la femeie la femeie si fiecare travaliu este diferit. Nu inseamna ca nu esti o mama buna daca apelezi la medicamente.

• Daca nu te-ai hotarat inca, inscrie-te la cursuri pentru pregatirea nasterii impreuna cu partenerul tau. Instructorii va vor informa despre toate optiunile de scadere a durerii din timpul travaliului, inclusiv despre optiunile non-medicamentoase cum ar fi tehnicle de relaxare si respiratie.

• Indiferent daca decizi sa folosesti medicamente antialgice in timpul travaliului sau esti hotarata sa nasti natural, nu uita ca ai dreptul sa te razgandesti odata ce ai intrat in travaliu – pana la un anumit punct. Odata ce travaliul a progresat pana la momentul delivrentei, este in general prea tarziu sa ti se administreze medicamente.

• Cea mai populara forma de analgezie, epidurala, se administreaza prin intermediul unui cateter inserat la nivelul coloanei lombare. Un avantaj este acela ca majoritatea femeilor pot simti contractiile si pot participa, astfel, la nastere, fara sa simta durerea din timpul contractiilor. Dar exista multe alte optiuni pentru diferite metode de analgezie din timpul diferitelor stadii ale travaliului, deci daca ai dureri si vrei medicamente, vorbeste cu medical anestezist atunci cand ajungi la spital.

• Epidurala necesita in general alte interventii medicale, inclusiv perfuzie intravenoasa si monitorizare fetala. In trecut, doctorii credeau ca epidurala incetineste travaliul si creste riscul conversiei in cezariana, dar un studiu recent a aratat ca epidurala aplicata precoce in travaliu chiar scurteaza travaliul cu circa 90 de minute si nu creste nevoia de conversie in cezariana.

• Nu sunt studii concludente asupra efectelor pe care le au medicamentele administrate in timpul travaliului asupra bebelusilor, dar specialistii spun ca unele medicamente ajung la fat, avand o gama larga de efecte. Unele studii arata ca bebelusii femeilor ce au folosit epidurala pot avea unele probleme de alaptare, in timp ce antialgicele narcotice, de tipul Demerol, sunt asociate cu efecte secundare fetale cum ar fi depresia respiratorie si cea a functiei sistemului nervos. Daca esti ingrijorata in legatura cu posibilele efecte secundare, vorbeste despre acest lucru cu medicul tau si cu medicul anestezist de la spital.

• Multe femei isi doresc o nastere "naturala", fara medicatie, dar nasterea este un proces destul de dureros, iar medicina moderna are metode de a usura disconfortul femeii.


Activitatile de saptamana aceasta


Pregateste-ti bagajul pentru spital. In afara de haine de schimb si periuta de dinti, iata ce mai trebuie sa includa bagajul tau:

• O fotografie sau un obiect asupra caruia sa te concentrezi in timpul travaliului;
• Crontanele pentru a avea energie si guma pentru respiratia urat mirositoare;
• Perna ta favorita, sosete comode si papuci;
• Carti sau reviste. Nimic prea greu – nu vei putea sa te concentrezi;
• O camasa de noapte pentru alaptat si sutien pentru alaptat;
• Schimburi pentru luat acasa bebelusul;
• Un aparat de fotografiat sau o camera de filmat, baterii noi si film daca este necesar.

Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Octombrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 41
Vizitatori: 41
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz