Joi, 03.10.2024, 05:36
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Saptamana 9 de sarcina
Cum creste copilul tau

Saptamana a 9-a de sarcina te intampina cu multe evenimente. Noul tau rezident are aproape 2,5 centimetri lungime si este cam de marimea unui bob de strugure; cantareste cam 2 grame, dar va castiga rapid in greutate acum ca structura sa fizica este stabilita. El are deja o forma umana, si-a pierdut infatisarea de "mormoloc" de la inceput.

Capul este destul de mare, comparativ cu restul corpului, si el sta cu barbia in piept. Coada embrionara a disparut complet, fata se rotunjeste si parti din corpul lui – inclusiv organele, muschii si nervii – incep sa se dezvolte. Genele lui sunt lipite si nu se vor deschide pana in saptamana 27.

Bebelusul are pavilioanele urechii formate si pana la sfarsitul saptamanii se vor forma si structurile interne ale urechii.

Buza superioara este complet formata si gura, nasul si narile sunt mai bine diferentiate. Varfurile degetelor sunt usor marite in zona unde se vor dezvolta receptorii pentru sensibilitatea tactila.

Toate articulatiile majore – umerii, coatele, articulatiile pumnului, genunchilor si gleznelor – functioneaza, permitandu-i copilului sa-si miste membrele. Inima s-a divizat in 4 camere acum si au inceput sa se dezvolte si valvele. Organele generale interne (ovarele, testiculele) incep sa se dezvolte in aceasta saptamana. Organele sexuale externe nu pot fi inca observate si deci nu pot fi diferentiate ca fiind barbatesti sau femeiesti in urmatoarele saptamani.

S-au format pancreasul, ductele biliare, vezica biliara si anusul iar intestinele cresc in lungime. Se mai formeaza si mameloanele si foliculii pilosi.

Nu uita: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cum se schimba viata ta


S-ar putea sa nu se vada inca sarcina (desi buricul tau incepe sa se reliefeze mai devreme daca ai mai fost insarcinata), dar emotional te simti ca si cum ai fi intr-un carusel. Te pot preocupa transformarile, mai mult sau mai putin vizibile, ale corpului. In primele luni de sarcina femeile se simt mai mult grase decat insarcinate, pentru ca inca nu se vede burtica foarte pronuntat, ci doar talia ingrosata.

Este normal sa te simti asa, sa iti pierzi apetitul sexual sau sa te consideri neatragatoare. Trebuie sa tii minte insa ca partenerul tau este mandru de transformarile prin care treci si i se pot parea chiar sexy.

Instabilitatea emotionala este ceva obisnuit acum; este perfect normal sa te simti alternativ incantata si terorizata la gandul ca vei deveni parinte. Acest sentiment poate persista pe parcursul sarcinii si chiar dupa nasterea copilului. Incearca sa-ti iei tu insati mici pauze.

Aproape toti cei care sunt pe punctul de a deveni parinti se ingrijoreza cand se gandesc cum se va schimba viata lor dupa nasterea bebelusului, dar majoritatea spun mai tarziu ca faptul ca au devenit parinti este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-au facut vreodata.

De asemenea, este posibil sa te simti balonata. Aceast lucru apare in principal datorita dozelor mari de progesteron pe care corpul le produce in timpul sarcinii, care relaxeaza tesutul muscular neted din intregul organism si asta include si tractul intestinal. Aceasta relaxare incetineste procesele intestinale si poate produce astfel mai multe gaze, balonare, eructatii si flatulenta, in general senzatii extrem de neplacute aparute in special dupa mese bogate.

Daca ai peste 35 de ani sau ai un istoric familial deboli geneticeca fibroza chistica, este recomandat sa apelezi la un consult genetic sau sa faci un test prenatal CVS, care se efectueaza intre saptamanile 10 si 12 si care este un test de screening pentru anumite boli congenitale.

Ghid decizional

Cand sa anunti la serviciu? Unele femei spun vestea despre sarcina imediat. Altele asteapta cat de mult pot deoarece se tem ca sarcina le va afecta imaginea in ochii sefului sau colegilor.

Cele mai multe femei asteapta pana cand sunt in trimestrul II cand sarcina lor este bine stabilita si riscul de avort este scazut.

Care este cel mai bun moment pentru tine sa anunti vestea despre sarcina ta? Ia in considerare urmatorii factori:

Ai complicatii de orice fel? Daca ai o sarcina cu complicatii si trebuie sa mergi frecvent la medic sau esti foarte preocupata, s-ar putea sa te simti mai confortabil daca ii anunti mai repede pe colegii tai.

Cat de rau iti este?
Daca ai aproape permanent senzatie de greata sau vomiti frecvent, poti sa ii spui sefului tau despre sarcina mai devreme decat ai planificat. Insa, inainte, incearca sa iti dai seama ce vrei: Compasiune? Timp liber? Un program mai flexibil pana treci de perioada cea mai rea? Cere ceea ce ai nevoie si apoi asigura-l ca majoritatea femeilor se simt mai bine dupa sfarsitul celei de-a 3-a luna.

Este munca ta solicitanta sau stresanta? De dragul bebelusului tau, probabil vei dori sa te debarasezi de factorii stresanti mai devreme. Anunta sarcina imediat si acest lucru iti va permite sa discuti despre schimbarile necesare din timp.

Vor fi intelegatori seful si colegii? Acest lucru va depinde de nivelul de cultura de la locul tau de munca si de felul in care sarcina altor femei a afectat eficacitatea si de relatia ta cu seful. Daca ai incredere ca angajatorul tau va reactiona intr-o maniera profesionista, poti sa anunti sarcina mai devreme deoarece aceasta inseamna ca vei putea avea parte de toate avantajele pe care angajatorul ti le poate oferi pentru ca sarcina sa fie mai sanatoasa si mai putin stresanta.

Din pacate unii angajatori ar putea fi mai obtuzi in ceea ce priveste angajatele insarcinate. Daca esti ingrijorata cu privire la reactia sefului tau, fii precauta. Gandeste-te sa-i spui sefului tau cand sarcina este de 14-20 de saptamani. In acest moment tu ai demonstrat deja ca poti sa-ti faci treaba in timp ce esti deja insarcinata.

Daca nu esti sigura de reactia pe care o vor avea colegii de munca, intereseaza-te in mod discret cum au fost tratate colegele tale care au fost insarcinate.

Daca este posibil, alege ca momentul anuntului sa coincida cu incheierea unui proiect mare. Procedand astfel, trimiti un mesaj puternic: sunt insarcinata si productivitatea mea nu este afectata.

Ce trebuie sa faci saptamana asta

Incepe un ritual zilnic de a te conecta cu bebelusul tau. Diane Sauferd, un psiholog specializat pe problemele din timpul sarcinii si de dupa nastere, incurajeaza femeile sa aiba perioade de la 5 la 10 minute pe zi in care sa se gandeasca la copil. Mamicile aleg cel mai frecvent momentele ce urmeaza imediat dupa trezire sau dinainte de a adormi.

In timpul acestor momente, stai linistita si cu mainile usor lipite de burtica. Concentreza-te cu atentie si apoi incepe sa te gandesti la bebelusul tau (sperantele si visele tale, intentiile tale ca parinte). Este un mod extraordinar de a initia viitoarea legatura cu bebelusul si te ajuta sa realizezi ce fel de parinte ai vrea sa fii.

Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Octombrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 10
Vizitatori: 10
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz