Mononucleoza
Mononucleoza, o boala dificil de prevenit si ale carei complicatii seamana cu o raceala comuna, avand insa consecinte mai grave.
Mononucleoza este o boala infectioasa des intalnita la adultii tineri si adolescenti. Este cauzata de virusul Epstein-Barr.
Infectarea se realizeaza prin schimbul de lichide corporale ca rezultat al tusei, stranutului sau sarutului.
Perioada de incubare este de obicei de 6 saptamani.
Simptome si semne
Simptomele mononunecolezei sunt febra, dureri de gat, amigdale inflamate, dureri de cap, glande umflate in gat, axile sau zona inghinala.
Copilul va avea o stare generala proasta, oboseala, greata si pofta scazuta de mancare. Unii vor manifesta o eruptie de culoare rosie pe intreg corpul.
Bebelusii nu vor avea simptome grave sau chiar nu vor manifesta simptome deloc. Boala se va manifesta ca o raceala, cu febra, curgerea nasului, tuse, oboseala si pofta scazuta de mancare.
Complicatii
Mononucleoza cauzeaza unele complicatii.
Durerile de gat si inflamarea amigdalelor ingreuneaza ingerarea lichidelor, fapt ce poate duce la deshidratare. Astfel, este posibil ca spitalizarea sa fie necesara pentru administrarea lichidelor intravenos.
Aceasta boala cateodata provoaca inflamarea ficatului si dureri in partea dreapta a corpului, cat si icter (ingalbenirea pielii), greata, voma sau pofta scazuta de mancare.
Splina, localizata in partea dreapta a abdomenului, poate sa fie si aceasta afectata. Se poate inflama si sparge provocand sangerari in abdomen.
In cazuri rare, acelasi virus poate sa cauzeze meningita, paralizie faciala periferica, inflamarea muschiului si anemie.
Prevenire
Mononucleoza este dificil de prevenit. Igiena corecta a mainilor ajuta la prevenirea raspandirii infectiei si a altor boli.
Nu exista niciun vaccin impotriva mononucleozei, dar o data ce copilul s-a infectat va primi imunitate pe viata.