Infectii din timpul verii
Copilul tau e mereu obosit si nu prea are chef sa faca nimic? Oare e bolnav?Afla care ar putea fi cauzele acestei apatii.
Daca nu are alte simptome, atunci, mai mult ca sigur, e cea perioada a varstei cand la orice ii vei cere sa faca iti va raspunde “nu mai sunt un copil”, sau, poate e doar intr-o stare de melancolie sau astenie.
Dar sunt insa boli specifice primaverii tarzii si verii, care prezinta simptome asemanatoare. Majoritatii parintilor li se va parea ciudat, deoarece raceala sau gripa sunt specifice perioadei de iarna.
Printre virusii care provoaca boli pe timpul verii se numara si enterovirusii (virusi ce traiesc in intestin), virusi pulmonari si acei virusi care provoaca poliomielita.
Cu toate ca sunt specifici perioadei de iarna, copilul tau poate avea virusi gripali, binecunoscuta raceala, in timpul verii.
Adenovirusii, care, la fel, sunt specifici perioadei de iarna si primavara, pot sa apara si in timpul verii.
Tantari, capuse si intepaturi de insecte
Datorita virusilor ce se transmit prin muscatura de tantar, copilul tau s-ar putea imbolnavi de encefalita si febra recurenta. Aceste cazuri sunt mai frecvente in timpul verii, in special sfarsitului verii si inceputul toamnei.
Bolile provocate de muscaturile de capuse sunt boala Lyme, cunoscuta si sub numele de “boala cu 1000 de fete”, febra patata a Muntilor Stancosi (“patata” din cauza iritatiilor ce apar), tifosul Sao Paolo, febra botunoasa, febra Q, tuleremia.
Spune-i pediatrului, daca, dupa ce e muscat de o capusa, copilul tau nu se simte bine.
Alte boli frecvente pe perioada de vara sunt toxiinfectiile alimentare. Bacteriei ce provoaca toxiinfectia alimentara ii plac locurile calde si umede, astfel, vara fiind sezonul iesirilor la picnic si la gratar, este anotimpul in care toxiinfectiile sunt foarte frecvente.
In cele din urma amintim bacteria “Naegleria fowleri”, care provoaca o forma de meningoencefalita, boala care avanseaza rapid si de obicei e fatala. Bacteria poate fi luata din apele statatoare, calde si poluate (lacuri, piscine slab clorurate).
Boli si virusi specifici pe perioada de vara
Poliomielita (un enterovirus) e una dintre cele mai grave boli specifice pe perioada de vara. In anii 1940, 1950, frica de aceasta boala i-a facut pe parinti sa nu isi mai lase copiii sa mai iasa din casa.
Copiii infectati cu acest virus aveau o usoara durere de gat si febra, dar care in cateva zile, se transforma in meningita si/sau paralizie. Din fericire, datorita imunizarilor, in multe regiuni ale lumii virusul nu mai exista.
Sunt unii enterovirusi ce pot provoca usoare boli respiratorii (tuse, nas infundat) si intestinale (diaree, varsaturi), dar si boli grave precum meningita aseptica, encefalita si miocardita.
Virusii Coxsacki A16 si Enterovirusul 71, care nu fac parte din categoria enterovirusilor “polio”, pot provoca si ei boli specifice copiilor, boli ale mainilor, picioarelor si a gurii.
Aceasta boala se manifesta sub forma de besici sau iritatii ale mainilor, picioarelor si a cavitatii bucale. La cei carora le afecteaza doar cavitatea bucala, poarta numele de herpoangina.
Alt virus aeropurtat, specific perioadei de vara, e virusul de para influenta 3, care poate cauza diferite boli, precum difterie, bronsiolita, pneumonie sau raceala.
Difteria se poate identifica dupa o tusa seaca, care de multe ori a fost comparata cu sunetul scos de foci. Difteria e specifica perioadei de iarna.
Infectiile adeno virale sunt de asemenea specifice perioadei de iarna, dar pot aparea si la inceputul verii. Simptome ale acestor infectii sunt febra, dureri de gat si alte infectii ale tractului respirator superior.
Pot de asemenea cauza faringo-conjunctivita, febra si inrosirea ochilor.
Prevenirea infectiilor din timpul verii
Majoritatea acestor infectii se transmit pe cale orala, anala sau respiratorie. Simpla spalare a mainilor si prin refuzul de a imparti mancarea sau bauturile cu alti copii bolnavi, poate ajuta la prevenirea acestor infectii.
De asemenea, nu strica o grija mai mare in timpul taberelor de vara, cand copilul intra in contact cu mult mai multi oameni.
Pentru a-l feri de bolile transmise prin muscatura de tantar si capuse, fereste-l cat de mult posibil de zonele in care acestia se afla in abundenta.
Foloseste sprayuri si unguente impotriva acestora, imbraca-l cu pantaloni lungi, bagati in sosete, bluza cu maneci lungi, bocanci si mai ales verifica-l de muscaturi de capuse de cel putin doua ori pe zi.
De asemenea, foloseste alifii care contin DEET, citronela sau ulei de soia, imbraca-l cu hainute deschise la culoare si nu il lasa sa foloseasca sapun aromat sau parfum, deoarece atrag insectele. Evita zonele cu cuiburi de insecte.
Pentru a-l feri de infectiile alimentare, spala-te des pe maini, la fel si locul, vasele si tot ce folosesti la gatit, gateste la temperatura potrivita, iar mancarea care ramane pastreaz-o la rece.
Foloseste aceste metode simple de precautie pentru a-i oferi copilului o vara cat mai distractiva, sigura si fara infectii. Astfel isi va putea pastra zilele de “suferinta” si sa le foloseasca pentru o “pauza” cand va reincepe scoala.