Marţi, 26.11.2024, 16:36
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Saptamana 23 de sarcina
Cum creste copilul tau in saptamana a 23-a de sarcina

Bebelusul tau are cam 30 de centimetri lungime si cantareste aproape 500 de grame. Pielea lui este ridata si rosie. Desi arata acum ca un bebelus, el este inca fragil si delicat, cu putin tesut adipos si o piele zbarcita, mai larga decat trebuie. Cand va incepe productia de grasime pielea i se va intinde si nu va mai arata ca un mic "pensionar".

Vasele de sange din plamanii lui se dezvolta pentru a se pregati pentru procesul de respiratie. Plamanii incep in aceasta saptamana sa produca substante care captusesc alveolele pulmonare (surfactant). Surfactantul permite sacilor aerieni sa se umple cu aer si impiedica colabarea si lipirea alveolelor cand se dezumfla.

Plamanii pot functiona acum (cu ajutor) in afara uterului. El are nevoie insa de mai mult surfactant pentru a putea respira de unul singur. Desi copilul incepe sa faca miscari respiratorii, ele sunt simple incercari (bebelusul misca lichidul amniotic in plamani si il scoate apoi afara). Nu exista aer in plamanii copilului decat dupa nastere, el primind in burtica oxigen doar prin placenta. Fatul poate inghiti, dar nu va elimina primele fecale (numite meconiu) decat dupa nastere.

Zgomotele puternice pe care le aude in uter – cum ar fi latratul cainelui sau zgomotul aspiratorului – probabil nu il vor speria pe copilul tau atunci cand le va auzi in afara uterului.

Bebelusii nascuti prematur la 23 de saptamani pot supravietui daca beneficiaza de ingrijiti supraspecializate si sunt suficient de norocosi sa nu dezvolte complicatii serioase.

Ce trebuie sa stii:
Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau in aceasta saptamana de sarcina.

Cum se schimba viata ta in saptamana a 23-a de sarcina

Daca ai avut dureri de cap in primul trimestru de sarcina, acestea pot sa se amelioreze acum. (Multe femei au dureri de cap in etapele precoce din sarcina datorita hormonilor de sarcina, modificarilor de la nivelul circulatiei, si/sau congestiei sinusale.)

S-ar putea sa observi uneori in sarcina umflarea tesuturilor moi in special la nivelul gleznelor si picioarelor. Acestea se numesc edeme si apar datorita modificarilor compozitiei chimice a sangelui ce determina trecerea fluidului din vasele sanguine in tesuturi. Uterul creste progresiv in dimensiuni si determina cresterea presiunii la nivelul venelor ce aduc spre inima sangele din partea inferioara a organismului si determina astfel incetinirea circulatiei la nivelul membrelor inferioare.

Edemele sunt accentuate mai ales seara si pe timpul verii. Corpul tau va elimina excesul de lichid dupa ce vei naste (acesta este motivul pentru care dupa nastere urinezi atat de des si transpiri atat de mult).

Intre timp, stai cu picioarele ridicate cat de mult poti, intinde-ti picioarele atunci cand stai in sezut, evita sa stai nemiscata pentru perioade mai lungi de timp, fa exerctii in mod regulat pentru a creste circulatia si poarta dres special pentru prevenirea si tratarea varicelor (pune-l pe tine imediat ce te dai jos din pat dimineata).

Ai putea fi tentata sa bei mai putine lichide, dar tu trebuie sa ai un aport adecvat de lichide si sa bei multa apa, deoarece hidratarea ajuta la prevenirea aparitiei edemelor.

Daca observi edeme si la nivelul mainilor sau fetei, trebuie sa anunti medicul deoarece acesta poate fi unul din semnele unei afectiuni severe denumita preeclampsie.

Preeclampsia este o afectiune conexa cu hipertensiunea (cresterea presiunii sangelui in sistemul arterial sau cel venos) ce prezinta complicatii in timpul sarcinii. De cele mai multe ori doctorii folosesc termenul de "hipertensiune indusa de sarcina". In general pre-eclampsia apare la femeile tinere care sunt la prima sarcina, in special in ultimul trimestru.

Cele trei simptome ale preeclampiei sunt:

• Prezenta unei edeme patologice (la maini sau la picioare)

• Cresterea presiunii sangelui (mai mare de 140/90)

• Proteina in urina (proteinuria)

Doctorul tau va verifica aceste simptome la fiecare vizita si ti se va cere sa dai o proba de urina pentru a verifica prezenta proteinei. O urma mica de proteina in urina este normal, dar este grav daca se descopera ca rinichii sunt suprasolicitati, in timpul sarcinii.

In acelasi examen medical se va verifica presiunea sangelui fiindca doctorul trebuie sa evalueze continuu cele trei simptome care definesc preeclampsia si va actiona imediat daca acest sindrom apare.

Apelezi la recoltarea de celule stem?

Stocarea sangelui de la nivelul cordonului ombilical al copilului (sangele placentar) este o procedura prin care sangele ramas in cordonul ombilical al copilului si in placenta este colectat, congelat si pastrat pentru uzul medical viitor.

Sangele de la nivelul cordonului ombilical este pretios deoarece este bogat in celule stem – celule care stau la baza formarii elementelor sanguine si ale sistemului imunitar.

Celulele stem au proprietate a de a se diferentia si forma alte tesuturi, organe, si vase de sange si ele pot fi folosite pentru tratamentul multor afectiuni cum ar fi leucemia si siclemia (anemia cu celule celele in forma de secera). Multi parinti vad stocarea sangelui placentar ca pe o forma de asigurare medicala pentru oricare dintre membrii familiei sale care dezvolta o boala care poate fi tratata ce celule stem.

Doar tu poti decide daca stocarea sangelui de la nivelul cordonului ombilical este potrivita pentru familia ta. Factori de luat in considerare:

Cercetarile asupra sangelui colectat de la nivelul cordonului ombilical au rezultate promitatoare. Desi sangele colectat de la nivelul cordonului ombilical nu este folosit pe scala larga in tratamentul pacientilor, cercetatorii considera ca in viitor acesta poate fi folosit cu succes pentru tratamentul anumitor tipuri de cancer, diabet, leziuni ale maduvei spinarii, infarct miocardic, accidente vasculare sau boli neurologice inclusiv Boala Alzheimer si Parkinson.

Bancile private ce stocheaza sangele placentar cer de obicei o taxa de prelucrare si colectare de aproximativ 600 pana la 1900 $, plus o rata anuala de stocare ce variaza intre 80 si 100 $.

Sunt sanse ca bebelusul tau sa nu poata fi tratat cu propriul lui sange. Daca copilul tau dezvolta o boala cu baza genetica - si majoritatea bolilor copilariei sunt genetice – sangele sau placentar contine informatii genetice pentru acea boala, asa ca nu este potrivit pentru tratament.

Probabil ca ai mai multe sanse de a gasi celulele stem potrivite in sistemul public decat in interiorul propriei familii.

Sansele de a avea o potrivire perfecta intre doi frati sunt doar de 25%.

Daca decizi ca vrei sa apelezi la o banca privata pentru a stoca sangele de la nivelul cordonului ombilical, vorbeste cu medicul tau si incepe sa te informezi asupra alternativelor de acum.

Majoritatea bancilor private prefera sa incheie contracte cu femeile aflate in trimestrul doi. Daca astepti prea mult, s-ar putea sa trebuiasca sa platesti o taxa in plus.

Ce trebuie sa faci in saptamana aceasta de sarcina

Scrie o scrisoare catre bebelusul tau. Tu si copilul tau veti aprecia acest cadou in anii ce vor urma. Lasa-ti inima sa vorbeasca. Daca ai nevoie de ajutor ca sa poti sa incepi:

Descrie-ti sentimentele pentru copilul tau si cum te simti stiind ca el creste in burtica ta.
Imagineaza-ti o zi perfecta impreuna cu copilul tau si lucrurile pe care le-ati face impreuna.
Noteaza-ti sperantele, visurile si dorintele legate de copilul tau.
Gandeste-te la ceea ce inseamna sa fii mama pentru tine si la definitia ta despre a fi o mama buna.

Daca a scrie nu te reprezinta, fa un colaj sau o cutiuta cu amintiri ce contine momente din timpul sarcinii.

Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Noiembrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 20
Vizitatori: 20
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz