Joi, 03.10.2024, 05:37
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Saptamana 8 de sarcina
Cum creste copilul tau

In saptamana a 8-a bebelusul tau are peste 1 centimetru in lungime, cam de marimea unui bob de fasole, si cantareste 1 gram. El se misca, desi tu nu vei simti nici una dintre aceste minunate activitati pentru inca cateva saptamani.

Coada embrionara incepe sa dispara si pleoapele ii acopera practic ochii. Inca incomplet formate, degetele de la maini si de la picioare se lungesc, desi au inca membrane intre ele. Pumnii coatele si gleznele sunt deja vizibile. El poate sa indoaie deja coatele si pumnii. Bratele i s-au lungit de asemenea, iar mainile si le poate flexa din incheietura si le poate incrucisa pe piept.

Articulatiile genunchilor s-au format si picioarele pot fi suficient de lungi ca sa vina in contact unul cu celalalt.

Pe masura ce trunchiul se indreapta, capul este mai ridicat. Tubul respirator se extinde de la gat la bronhiile plamanilor ce au inceput sa se dezvolte.

Incep sa ia forma recognoscibila urechile, buza superioara si varful nasului. Aparatul digestiv creste in continuare, mai ales intestinele. Inima si circulatia sunt mai bine dezvoltate. Inima lui bate cu 150 de batai pe minut (dublu de cat la adult).

Celulele nervoase din creier se ramifica de asemenea, conectandu-se unele cu altele, formand caile nervoase primitive. Desi tu visezi cu ochii deschisi daca copilul tau este de sex masculin sau feminin, organele genitale externe inca nu s-au dezvoltat suficient pentru a se evidentia daca este baiat sau fata.

Nu uita: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cum se shimba viata ta

Nu ai luat mult in greutate inca, dar anumite parti din corpul tau cresc cu siguranta – cum ar fi sanii. Vei avea nevoie in curand de sutiene mai mari cu o sustinere mai buna fata de cele vechi. S-ar putea sa observi ca talia ta creste in acelasi ritm fortandu-te sa renunti la hainele tale favorite.

Mai putin evidenta este cresterea volumului de sange din corpul tau. Pana la sfarsitul sarcinii vei avea cu 40-50% mai mult sange circuland prin vene pentru a asigura nevoile bebelusului tau. Necesarul de fier creste cu volumul sanguin. Ia vitamine prenatale pentru a fi sigura ca ai suficient fier astfel incat sa nu devii anemica.

Te simti obosita?Schimbarile hormonale, in particular, te pot face sa te simti sleita de puteri. Si nu este ceva neobisnuit sa ai probleme cu somnul in acest moment, in special daca nu te simti bine noaptea sau daca te trezesti in mod repetat sa mergi la toaleta.

Greata si varsaturile frecvente pot, de asemenea, sa te epuizeze. Daca poti, incearca sa dormi 9-10 ore pe noapte sau sa dormi in timpul zilei.

Ghid decizional

Care teste prenatale sunt mai bune pentru tine? Medicul tau iti va oferi o lista de teste genetice de screening si de diagnostic in cursul sarcinii. Unele sunt simple teste de sange, in timp ce altele sunt proceduri mai invazive – si toate sunt optionale.

Inainte sa accepti orice test, cere-i medicului tau sa-ti explice in ce consta, cum se face, daca testul in sine reprezinta un risc de orice fel si ce informatii se asteapta sa primesti de la acest test.

Citeste mai multe despre ecografii si analize in sarcina.

Cele mai multe teste prenatale au rol de screening si nu rol diagnostic. Testele screening iti dau informatii despre gradul de risc pentru anumite afectiuni. Doar testele de diagnosticare iti spun cu siguranta daca tu sau copilul tau aveti o problema. Ti se va propune sa faci unul din urmatoarele teste in perioada urmatoare:

Amprenta de vilozitati coriale (CVS): acest test diagnostic este folosit pentru a evalua celulele din placenta ta pentru a-ti spune daca bebelusul tau are una din cele cateva sute de anomalii cromozomiale sau alte afectiuni genetice. Se efectueaza intre saptamanile 10 si 13 si este o alternativa la alt test diagnostic, numitamniocenteza, care se efectueaza intre saptamanile 15 si 18.

Teste de screening combinate pentru trimestrul I: acest test screening relativ nou combina translucenta nucala sau scanarea pliului nucal, (cu ajutorul ultrasunetelor se masoara spatiul clar in tesutul din spatele gatului in curs de dezvoltare al bebelusului) cu teste sanguine ce masoara 2 proteine. Acest test se practica intre saptamanile 10 si 14 si iti aduce informatii suplimentare despre riscul bebelusului tau de a avea anumite anomalii cromozomiale precum sindromul Down.

Nu este un test de diagnosticcare, dar nu este mai riscant decat o ecografie obisnuita si te poate ajuta sa decizi daca vrei sa faci un test diagnostic invaziv cum este amprenta de vilozitati coriale (CVS) sau amniocenteza. Spre deosebire de testul screening cu markeri multipli de trimestrul II, testul screening combinat de trimestrul I nu detecteaza defectele de tub neural cum ar fi spina bifida. Oricum, o ecografie de trimestrul II (pentru care opteaza majoritatea femeilor) ar trebui sa detecteze un defect de tub neural cel putin la fel de bine ca testul cu markeri multipli.

Testul screening cu markeri multipli pentru trimestrul II: acest test, care implica analize de sange, iti poate spune care este riscul ca bebelusul tau sa aiba o anomalie cromozomiala, ca sindromul Down, sau un defect de tub neural, ca spina bifida. Se efectueaza de obicei intre saptamanile 15 si 20. La fel ca testul screening combinat de trimestrul I, acest test nu poate diagnostica o anumita boala, dar te poate ajuta sa te decizi daca doresti sa faci o amniocenteza.

Amprenta de vilozitati coriale (CVS) are o rata de avort spontan usor mai mare decat amniocenteza. Candidatele pentru amprenta de vilozitati coriale (CVS) includ femeile peste 35 de ani, acelea care au dat nastere unui copil cu anomalii cromozomiale sau pe cele ce au avut un test precoce de screening ce a indicat un risc pentru o anumita problema si cuplurile cu istoric familial de afectiuni genetice.

Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Octombrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 14
Vizitatori: 14
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz